Direct Toegang
Gratis E-book
headershadow

Acht manieren om je geheugen te verbeteren

Je bacht manieren om je geheugen te verbeterenrein is als een spier. Onderzoek in geheugenpsychologie toont aan dat het mogelijk is je geheugen op specifieke gebieden te verbeteren door gebruik te maken van geheugentechnieken.

Wat moet je doen om je geheugen te verbeteren? Ik geef je acht tips om je geheugen te verbeteren.

Acht tips om je geheugen te verbeteren

1 Geheugen verbeteren door te gaan sporten

Bewegen is niet alleen van belang voor je slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van je brein!' De meeste mensen weten niet dat je met lichaamsbeweging óók werkt aan je geheugen. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van ons brein.

2  Geheugen verbeteren door te slapen

Slapen helpt je geheugen enorm. Wat er precies gebeurd tijdens onze slaap is op dit moment nog niet bekend. Het effect is spectaculair. Dus duik eens lekker vroeg onder de wol. Je hippocampus heeft diepe slaap nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Slapen we wel lang genoeg maar te licht, dan is dit deel van je brein onvoldoende ‘fris’ om de volgende dag goed dingen te onthouden

3 Geheugen verbeteren door gebruik te maken van je vijf zintuigenverbeter-je-geheugen-door-gebruik-te-maken-van-je-vijf-zintuigen

Als je gebruik maakt van je vijf zintuigen kan je beter onthouden. Als je iets wilt onthouden gebruik dan je ogen, oren, je neus, smaak en je tast.

4 Geheugen verbeteren door er een liedje van te maken

Muziek en ritme zijn evolutionair gezien waarschijnlijk een stuk ouder dan taal. Muziek kan daardoor dieper in onze hersenen binnendringen. Muziek associëren we heel makkelijk met zaken die bij de muziek horen, of lijken te horen. Zo linken we een bepaald liedje of een bepaalde tune heel snel aan een product of aan een televisieprogramma. Ook kunnen we tekst veel makkelijker onthouden wanneer deze verbonden is aan een melodie en/of ritme.

Als voorbeeld bekijk hieronder het zeer bekende alfabet lied.

YouTube voorvertoningsafbeelding

5 Geheugen verbeteren door gebruik te maken van mindmaps

Mindmapping is efficiënter bij het opslaan, herinneren en achterhalen van informatie dan welke andere manier van informatie vastleggen dan ook. Dat komt omdat mindmapping de samenwerking van onze beide hersenhelften stimuleert en gebruikt. Dit is gebleken na hersenonderzoek op het gebied van het geheugen en versnelde leertechnieken. Met mindmapping benut je je brein beter met een factor 5 à 10.

6 Geheugen verbeteren door te herhalen

Een goede vorm van geheugentraining is herhaling! Door informatie te herhalen sla je deze namelijk op in je lange termijn geheugen in plaats van je korte termijn geheugen. verbeter je geheugen door te herhalen, te herhalen en te herhalen

 Optimaal herhalen doe je als volgt:

  • 5 min na de bestudering
  • dezelfde dag
  • na één dag
  • volgende week
  • volgende maand
  • 6 maanden

7 Geheugen verbeteren door meditatieverbeter je geheugen door meditatie

Uit onderzoek blijkt dat meditatie kan bijdragen aan een verbeterd concentratievermogen, geheugen en cognitie. Mensen die mediteren hebben krachtigere verbindingen tussen hersengebieden. Geen tijd om te mediteren of je weet niet hoe. Bekijk het onderstaande filmpje:

YouTube voorvertoningsafbeelding

8 Geheugen verbeteren door omega 3

Omega 3 zit in vette vis en noten. Bij verschillende experimenten bleek dat mensen die veel omega 3 aten duidelijk betere leerprestaties hadden dan mensen die dit niet aten.

Als je dit artikel over je geheugen verbeteren waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Ik herhaal... Klik op onderstaande knoppen en het zo met anderen te delen.

 

WordPress Comments

3 Reacties op “Acht manieren om je geheugen te verbeteren


Comment author said

Door Lydia Kruiper op 4 oktober 2011 om 19:47

Dag Janneke,

Wat heb je weer concrete tips voor ondermeer het onderwijs gegeven.
Ik zal dit verhaal weer doorgeven waar ik kan.

Bedankt.

 

Comment author said

Door Lenie op 4 oktober 2012 om 21:28

Leuk filmpje over de meditatie, dit ga ik eens uitproberen en kijken of dit kan bijdragen aan een beter geheugen.

 

Comment author said

Door Winston Thurnim op 17 december 2012 om 10:05

Hi Janneke ik vind de informatie heel nuttig en ongetwijfeld van toepassing in mijn als instructeur. Het helpt mijn dagelijkse activieteiten beter te managen. Thanks.

 

Reageer hieronder

*