Direct Toegang
Gratis E-book
headershadow

Help ik heb infobesitas

Help ik heb infobesitas

Infobesitas is een nieuwe ziekte. Wat is infobesitas? Wat zijn de klachten en wat kan je er aan doen? Hoe kan je infobesitas beheersen?

De afgelopen 30 jaar is er meer informatie geproduceerd dan in alle jaren hiervoor. Door middel van onder andere mobiel internet kan je op elk tijdstip en op elke plek informatie vergaren. Redelijk onschuldig. Maar wanneer je voortdurend op de hoogte wilt zijn van het laatste nieuws, nieuwe informatie niet wilt missen en de F5 knop de populairste knop van je toetsenbord is, dan behoor jij misschien tot de groep 'informatiejunks'.

Infobesitas kan je dat eten?

We worden overspoeld door informatie. Bij veel mensen veroorzaakt die informatieovervloed infobesitas, een obsessieve neiging om op zoek te gaan naar nieuwe informatie. Deze term is bedacht door Rosa-Maria Koolhoven.

Wie aan infobesitas lijdt, wil constant zijn informatiehonger bevredigen, vanuit de angst om iets te missen. Zo iemand kijkt voortdurend zijn mails na, checkt geregeld zijn profiel op verschillende netwerksites en wordt onrustig als zijn gsm geen bereik heeft. Infobesitas is gevormd naar analogie van obesitas, de medische term voor zwaarlijvigheid.

Het onderstaande filmpje is een oudje maar illustreert nog steeds op een mooie manier in wat voor tijd we leven.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Klachten infobesitas

Alvin Toffler waarschuwde 30 jaar geleden al voor de overload aan informatie. In zijn baanbrekende boek Future Shock beschrijft hij dat het menselijk brein grenzen heeft aan de hoeveelheid informatie die het kan opnemen en verwerken. Je hersenen zouden overbelast kunnen raken, denken en redeneren raken afgestompt,  besluitvorming wordt in sommige gevallen zelfs onmogelijk. Een overdaad aan informatie zal uiteindelijk leiden tot grootschalige fysieke en mentale stoornissen. Hij noemde dit fenomeen 'Future Shock-syndroom. "

In die tijd klonk dit als science fiction, maar sommige wetenschappers van vandaag en onderzoekers zeggen dat Toffler gelijk had. Zij vertellen dat een overdaad aan informatie inderdaad spanning en kortsluiting kan veroorzaken in het centrale zenuwstelsel.

De internationaal bekende Britse psycholoog David Lewis, Ph.D., gaat verder. Hij zegt: "Ik denk dat er mensen zijn die sterven omdat ze te veel informatie krijgen en ze niet weten hoe er mee om te gaan."

slaaptekortDe klachten van infobesitas zijn hoofdpijn, vermoeidheid, slaap tekort en concentratieproblemen.

"Er is geen manier om jezelf volledig af te schermen van de "informatie-overload," zegt Dr Broder, "maar er zijn stappen die je kunt nemen om de potentieel schadelijke effecten te minimaliseren.

Bekijk hier een video over infobesitas

Infobesitas, hoe te voorkomen en te genezen

1 Houd 2 a 3 dagen bij hoe vaak je e-mail, telefoon, facebook e.d. checkt

Om infobesitas te voorkomen moet je bewust worden van je gedrag. Schrijf elke keer op papier wanneer je informatie aan het zoeken bent. Doe dit 2 à 3 dagen. Kijk hier vervolgens naar. Wanneer je opmerkt dat je de afgelopen dagen wel erg veel op internet of je mobiele telefoon hebt gekeken is het van belang dat je afstand probeert te nemen van deze apparaten.

2 Rustig aan ... en haal diep adem.

Beseffen en aanvaarden het feit dat jouw wereld niet zal instorten als je niet onmiddellijk reageert op je e-mail, voice mail, tweets of facebook3 Stel informatieloze momenten in

3 Stel informatieloze momenten in

Dit is het gemakkelijkst als je voornamelijk de computer gebruikt voor het verkrijgen van informatie. Je kunt die dan simpelweg uitzetten. Dit zal niet eenvoudig zijn, maar het helpt wel. Een goed idee is om ‘s avonds voor het slapen gaan een rustmoment in te lassen, bijvoorbeeld om 20:00.

4 Neem controle over je e-maile-mail

Neem de controle over je e-mail. Een blik op de onderwerpregel is alles wat je nodig hebt om de meeste ongewenste e-mails te identificeren. Houd je nieuwsgierigheid onder controle en druk op de delete-knop. Kijk in de kennisbank over time management voor meer tips hier over. Klik hier >>>

5 Ontdek concentratietechnieken

In de onderstaande video wordt uitgelegd wat mindfulness betekent en wat het jou kan opleveren.

YouTube voorvertoningsafbeelding

6 Leer breintechnieken om beter om te gaan met de informatieoverloadsnellezen

Een exacte handleiding van je brein is helaas nog niet uitgevonden. Ik kan je wel helpen om je breintechnieken te leren om beter met de informatie overload om te gaan. We hebben steeds betere filters nodig die er voor zorgen dat we efficiënter toegang krijgen tot belangrijke informatie. Breintechnieken zoals snellezen en mindmapping kunnen je hierbij helpen.

Wil jij leren mindmapping klik hier >>>

Wil jij leren snellezen klik hier >>>

Geïnspireerd geraakt? Help anderen ook met de informatie overload om te gaan. Klik op één van de knoppen hieronder.

Gratis breintechnieken leren? Lees dit e-book:

Direct Toegang
Gratis E-book
WordPress Comments

1 Reactie op “Help ik heb infobesitas


Comment author said

Door Dravin op 4 december 2012 om 15:18

Hoi,
Ik ben zelf een infojunkie en ik geniet juist als ik veel informatie kan vergaren, ik krijg een kick ervan. Als je hersenen blijven 'kraken' verminder je juist de kans op Alzheimer. Natuurlijk moet ik dan wel oppassen voor de "Future Shock-syndroom", maar daarom doe ik andere dingen in mijn leven behalve informatie vergaren.

 

Reageer hieronder

*